Opnieuw een reisje met de boot - Reisverslag uit Parijs, Frankrijk van maartenenhanneke - WaarBenJij.nu Opnieuw een reisje met de boot - Reisverslag uit Parijs, Frankrijk van maartenenhanneke - WaarBenJij.nu

Opnieuw een reisje met de boot

Door: maartenenhanneke

Blijf op de hoogte en volg

18 Juli 2011 | Frankrijk, Parijs

Vakantie Hanneke en Maarten 2011,

Vandaag is het 2 weken geleden dat wij uit Leiden vertrokken. Zoals ook bij jullie, zat ook bij ons het weer niet echt mee. De eerste dag ging vlot naar Gouda – wachten op de spoorbrug tot de volgende ochtend 6.00 uur, daarna via R’dam, Dordrecht naar de Volkeraksluizen (Hollands Diep), waar het flink hoosde. Vervolgens door de sluis bij de Philipsdam naar Zierikzee met onderweg een heel hevige hoosbui.

In Zierikzee hebben we een dagje boodschappen gedaan en vervolgens in verband met het nare weer nog een dagje blijven liggen. Vervolgens met windkracht 6 naar de Roompotsluis bij de Neeltje Jans. Onderweg nam de wind nog flink toe. Toen we de Genua wilden inrollen bleek de rolreefinstallatie vastgelopen te zijn. Na flink ploeteren uiteindelijk maar met uitgerolde Genua, klapperend en wel, aangelegd om de boel te demonteren. Gelukkig krijgen we wat hulp bij het aanleggen. Het blijft hard waaien uit het zuidwesten met af en toe een bui en het getij loopt erg vroeg, zodat we besluiten om maar een dagje te blijven liggen. Het is immers vakantie…

Zondag vroeg op en naar de Roompot sluis. Die ligt helemaal vol, maar we kunnen er nog net bij. Na een heel vlotte schut naar buiten met circa 40 andere bootjes. Langs Domburg op weg naar België, Blankenberge, op de Genua (groot voorzeil) en de bezaan (achterzeil) met flink wat wind. Bij Blankenberge blijkt dat we opnieuw de Genua niet kunnen inrollen. Dat is knap vervelend met windkracht 5 pal achterop en een smalle geul de haven in. Gelukkig lukt het wel om het zeil een beetje bij elkaar te trekken, maar het blijft vervelend. Na de smalle geul maken we een haakse bocht en komen we in de binnenhaven, achter een rij flats, zodat de wind daar ook een stuk minder is. Aldus slagen we erin om toch redelijk netjes aan te leggen. Hier opnieuw de Genua eraf om het mechaniek nu maar helemaal te demonteren. We gaan in ieder geval eerst even de stad in voor een pint – nu even met een zonnetje - en patat met stoofvlees….

De volgende ochtend blijkt dat het profiel waarin het voorlijk van de Genua zit, niet goed vast zit in de trommel van het oprolmechaniek. Vermoedelijk is dat de oorzaak geweest. Hanneke haalt bij een zeilmakerij aan de andere kant van de haven een nieuwe reeflijn en een borgbout voor de Genua. Het waait knap hard en begint te regenen. We besluiten ’s middags om het stadje in te gaan. De volgende dag is Hanneke jarig. Opnieuw waait het erg hard en we besluiten nog maar een dagje te blijven. De hele dag regent het pijpenstelen. ’s Avonds gaan we eten in het clubrestaurant waar vorig jaar een echte chefkok zat met pretenties. Helaas, nu niet meer… We hebben de keuze tussen een mosselpannetje met patat, stoofvlees met patat of een biefstukje met … ja hoor, patat. Nou ja, het smaakt. Tijdens de maaltijd raken we aan de praat met een ander Nederlands stel uit Scheveningen. Bij hen drinken we nog een Irish coffee en gaan pas over eenen naar onze eigen boot.

Vrijdagochtend blijkt het weer redelijk. Het waait – net als de meeste ochtenden – nog niet zo hard. We besluiten dat we Blankenberge nu lang genoeg hebben gezien. Op naar Oostende of – liever nog– naar Duinkerken. De wind blijkt opnieuw pal tegen, maar we hebben het eerste stuk stroom mee. Pas bij de grens tussen België en Frankrijk (de Pas van Zuiid Cote) begint het getij tegen te lopen. Bovendien komt er een heel donkere lucht opzetten met flink wat tegenwind. Uiteindelijk leggen we aan naast een andere Nederlandse boot in de haven, vlak voordat het begint te hozen. De weersvoorspellingen zijn erg ongunstig: de komende dagen blijft het constant hard waaien vanuit het zuidwesten (windkracht 5 á 6 oplopend tot 7 á 8 in buien). Met stroom mee tegen wind in betekent dat een heel vervelend en heftig stuk varen, dus voorlopig zien we daar maar vanaf.

Inderdaad, zaterdag hoost het en waait het stevig, zondag hoost het en stormt het, maandag begint met regen en veel wind. De vooruitzichten zijn werkelijk treurig: alsmaar veel wind uit west tot zuidwest (en daar wilden we heen) en de komende weken alsmaar regen Dinsdag lijkt het met de windsterkte tijdelijk iets beter te worden, maar dat moeten we nog zien. Het is gewoon “echt Hollands vakantieweer”. Het begint langzamerhand twijfelachtig te worden of we deze vakantie nog veel verder komen als we - zoals gewoonlijk - halverwege de vakantieperiode omkeren (dat is eind deze week al weer!). Eigenlijk had ik tenminste Honfleur willen bereiken en ook nog een bezoekje aan Boulogne sur mer willen brengen….

Nou ja, het is 18 juli en vakantie en dat is toch leuk en vaak lekker.

• 18 Juli 2011 - 10:56

Els:

Hou de moed erin, het weer is hier niet veel beter. Maar ja, ik zit hier niet op een boot. Veel boeken lezen en warmmakende borreltjes dan maar.

• 19 Juli 2011 - 19:22

Bert Van Dam:

Via sms-je begrepen dat het weer toch is opgeknapt. Boulonge haven heeft de nare eigenschap al 's-ochtends om vier uur flink te deinen. Wij gaan morgen naar Terschelling. Vandaag had ook al gekund maar gisteravond vergeten de weersverwachting te updaten. Dat krijg ik trouwens ook moeilijk uit mijn strot.
    Veel zon en een windje van 4 ä 5 uit het noord-westen toegewenst.\
    groet, B&M

• 19 Juli 2011 - 23:04

Annette:

Bon courage! Avec du vent Sud/ouest
    En anders gewoon met de boot 26-28 augustus naar Bie Daip in Appingedam. Maar ja, dan zit de vakantie er zeker al op.
    Liefs A

• 24 Juli 2011 - 15:05

Wil & Kas:

Hier 13 graden. Lekker weer om thuis te blijven met een boek, een dikke trui en warme sokken! De wind giert om het huis. Hopelijk krijgen jullie nog iets meer zon. In elk geval behouden vaart..